Opis produktu
"SADPAL" jest zielonym proszkiem - mieszanką soli nieorganicznych, które w temperaturze powyżej 655°C ulegają rozpadowi na substancje posiadające właściwości katalizujące. Sadpal ułatwia dopalanie sadzy i substancji organicznych do końcowego produktu - dwutlenku węgla i wody. Temperatura, od której Sadpal działa zaczyna się od od 340 do 650ºC.
W momencie, gdy włącza się nadmuch w piecu zaczyna się proces rozpalania i w
pierwszym okresie dopóki temperatura pieca nie osiągnie 340ºC „Sadpal” nie
działa, nie dopala sadzy, jest to pierwszy moment mocnego kopcenia lub dymienia,
w tym czasie w przewodzie kominowym zbiera się sadza i związki smoliste. Kiedy
temperatura wzrasta Sadpal zaczyna robić swoje i powoli rozpoczyna się proces
pełnego spalania, efekt biały dym z komina.
Po uzyskaniu temperatury
ustawionej na programatorze, nawiew się wyłącza i wstrzymuje intensywne
spalanie, które trwa, ale w warunkach braku tlenu. Spalanie takie, niepełne to
drugi moment mniej intensywnego dymienia i osadzania się sadzy w przewodzie
kominowym, w takich warunkach, gdy brakuje powietrza Sadpal również działa w
ograniczony sposób.
Stosowanie "SADPALU" nie niszczy palenisk rusztowych i instalacji
odprowadzających spaliny, nie powoduje ich korozji - przeciwnie, przedłuża ich
żywotność (ekspertyza AGH Inst. Inżynierii Materiałowej w Krakowie z dnia
1991.02.20).
Nie jest środkiem palnym, wybuchowym ani toksycznym (ocena
PZH-24/B-23/91 w Warszawie), nie wybuchowym, niepowodującym zagrożeń z tytułu
jego niewłaściwego zastosowania lub przedawkowania. Z powodzeniem jest stosowany
od 1991 r. w kilkuset zakładach oraz u tysięcy odbiorców indywidualnych.
Stosowanie Sadpalu:
Na samym początku oczyszczenia pieca, dodaje się na
żar więcej „Sadpalu” tak, aby dym był biały, po krótkim czasie ścianki pieca
powinny zbieleć lub stać się jasno siwe, jest to dobry sygnał, wypalanie sadzy
przebiega prawidłowo.
Następnie złogi żużlu i sadzy na wewnętrznych ściankach
pieca powinny pękać, zwijać się i odpadać. ·Wtedy możemy przystąpić do
systematycznego dodawania katalizatora. Zaczynamy od mniejszej ilości „Sadpalu”
i stosujemy taką dawkę, aby na ściankach nie było czarnej sadzy. Klienci stosują
różne dawki, zależy to, od jakości paliwa ( węgla, miału, drewna, eko-groszku),
ale najczęściej jest to 1 kilogram na 0, 5-0, 8 tonę paliwa.
Można sypać Sadpal na rozgrzany żar, można mieszać go z paliwem, zawsze pamiętać o systematycznym stosowaniu.
Sadpal to również sposób na czysty komin. Stosowanie systematyczne powoduje
dopalanie się sadzy i masy smolistej w piecu i wtedy to nie ma, co się osadzać w
kominie. Natomiast istniejących osadów i masy smolistej we wkładzie kominowym
„Sadpal” nie usunie, tu należy sięgnąć po pomoc kominiarzy.
poprawia drożność
komina poprzez poprzez pełne spalanie sadzy
zwiększa skuteczność spalania
paliw stałych (mniejsza ilość popiołu)
obniżenie emisji tlenku
węgla
zwiększa skuteczność cieplną pieca (przy regularnym
stosowaniu)
ZASTOSOWANIE:
Systematyczne
stosowanie Sadpalu w proporcji 1,5-3 kg na 1 tonę węgla powoduje likwidację
osadów - złogów w piecu i w instalacji grzewczej, utrzymując ich sprawność w
okresie grzewczym. Dzięki temu przestoje na oczyszczenie pieca są krótkie i
wiążą się tylko z oczyszczeniem z popiołów tylnej części pieca. Po zastosowaniu
Sadpalu - w wyniku wypalenia lepiszcza jakim jest sadza - skorupa (złogi)
zmienia swoją strukturę, rozluźnia się i opada. Nowa powłoka jest wypalana na
bieżąco - ścianki pieca pozostają czyste.